Kan vi inte lära av andra människor?

Kasta den första stenen han som inte har gjort ett misstag.

Det är ett förbehåll för livet att lära oss genom våra misstag, ett faktum som verkligen är olyckligt, eftersom vi skulle vara mycket bättre om vi lärde oss av andras misstag. Här är några antaganden.

Skulle det inte vara bra om vi bara inte kunde upprepa samma misstag som de flesta av våra äldre har gjort och därmed växa upp mycket snabbare och sedan göra helt nya misstag så att andra skulle lära av oss och växa upp ännu snabbare? Hur avancerade vi skulle vara!

Men nej, här är vi, lär våra barn och vänner vad som INTE ska göra, bara ingen lyssnar på oss, eftersom vi praktiskt taget aldrig lyssnar på någon heller. Varför är det så? Vi lyssnar inte och undviker alltid. Även om de flesta av dem är lätta, har vissa misstag enorma konsekvenser.

Hur många gånger lärde dina föräldrar dig något som kom i det ena örat med samma hastighet som det gick ut det andra? Varför gör våra barn samma sak? Och det gör vi också?

Exempel: Ditt barn bestämmer sig för att hoppa av ett träd nära en spikig gren som ligger runt. Du ser faran, du skriker “Hopp inte!” och han gör det ändå. Han snubblar och tappar nästan ett öga när grenen träffar hans ansikte.

Fråga: Har ditt barn lärt sig att lyssna på dig eller har ditt barn lärt sig att inte hoppa så nära en annan gren?

Konsekvens: Inget men potentiellt allvarligt.

Exempel: Du ser din tonåring backa upp och köra snabbare än det skulle vara säkert på en parkeringsplats. Du upprepar om och om igen: “Var försiktig, gå inte så snabbt. Det här är en parkeringsplats och du kanske slår på bilar och, Gud förbjudet, människor!” Hon fortsätter att ignorera dig tills hon nästan träffar en bil eller nästan springer över en fotgängare.

Fråga: Har ditt barn lärt sig att lyssna på dig eller har ditt barn lärt sig att sakta ner på parkeringsplatsen?

Konsekvens: Inget men potentiellt allvarligt.

Exempel: Dina föräldrar vet att du tältar för att dricka alkohol och medan du tar droger (mjuk eller hård). De säger “Detta är mycket farligt. Sluta göra det” Men du ignorerar dem och gör det ändå. Så en av de gånger du blandar de två känner du dig väldigt dålig och bland annat tappar du nästan medvetandet.

Fråga: Har du lärt dig att lyssna på dina föräldrar eller har du lärt dig att inte blanda drycker och droger?

Konsekvens: Inget men potentiellt allvarligt.

Hur många av potentiellt allvarliga konsekvenser har vi mött under hela vårt liv? Tänk om de verkligen kommer att ske? Varför kan vi inte bara acceptera det faktum att upplevelserna som andra har levt är ett bra verktyg för vår mognad och därför måste vi vara uppmärksamma? Du säger till mig!

Men jag säger er … Nästa gång någon ger dig ett råd, tänk två gånger innan du ignorerar det. Åtminstone, om konsekvenserna av dina handlingar inte är allvarliga, behöver du inte höra: “Jag sa det så!”

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *